panorama foto omgeving poldermolen De Eendracht

 

logo HBService

 

Modelmolen Westendorp, anno 2003

Achtergrond informatie

modelmolen Westendorp

De aanleiding om met dit bouwproject te beginnen kwam, zoals zo vaak, door een samenloop van omstandigheden. Het plan om eens een molen te bouwen was er wel, maar de uitvoering daarvan was nog niet gepland.

Echter, in 1998 werd een bestaande modelmolen verkregen van de erven van de heer Postema te Sebaldeburen. Deze molen was erg aan onderhoud toe en bovendien raakte een roede tijdens het transport zwaar beschadigd doordat er een auto tegenaan reed. Nadat de kap van deze 3 meter hoge molen was gehaald, werd duidelijk dat er wel heel veel vernieuwd zou moeten worden. Daarom is besloten om een volledig nieuwe molen te bouwen naar voorbeeld van de poldermolen De Eendracht te Sebaldeburen.

In het voorjaar van 1999 werd met de kap van de replica begonnen. Het achtkant volgde in 2000 en de schroef en enkele andere onderdelen werden in 2001 gemaakt. Alle onderdelen zijn nagemaakt op een schaalgrootte van 1 op 3 van de poldermolen De Eendracht. Ook werd zoveel mogelijk de in de molenbouw oorspronkelijk gebruikte houtsoorten aangehouden. Zo is het achtkant van Amerikaans grenenhout en hebben de tandwielen iepen velgen en eikenhouten kruishouten, terwijl de kammen van pokhout of essen zijn gemaakt. De modelmolen is met riet gedekt. Deze werkzaamheden werden uitgevoerd door de fa. Kleinjan & vd. Vegt uit het Overijsselse Den Ham. Het waren dezelfde rietdekkers die ook De Eendracht van nieuw riet hadden voorzien in 1994.

  of  lees verder>